In 2004 is hij als co-piloot onderdeel van de eerste Apache-uitzending naar Afghanistan. Hij heeft de twijfelachtige eer om aan boord te zijn als de Nederlandse Apache-helikopters voor het eerst onder vuur worden genomen tijdens een nachtelijke verkenningsmissie. Aan het einde van dat jaar volgt wederom een uitzending naar Afghanistan in dezelfde functie. Na deze uitzending werkt hij zich op tot gezagvoerder en section lead, waardoor hij tijdens zijn volgende uitzending in 2006 een leidinggevende rol mag innemen en het bevel voert over 2 Apaches. Bij terugkomst werkt De Ruiter zich verder op tot flight lead, wapeninstructeur en mission lead, wat hem de bevoegdheid geeft een ongelimiteerd aantal vliegtuigen aan te sturen tijdens gevechtsoperaties. Hij behaalt tevens de kwalificatie van Joint Terminal Attack Controller (JTAC) waardoor hij zowel vanaf de grond als vanuit de lucht andere vliegtuigen mag aansturen tijdens acties waar wapeninzet plaatsvindt.
In 2007 en 2008 volgen wederom twee uitzendingen naar Afghanistan waar De Ruiter met verschillende coalitiepartners in heel zuid-Afghanistan operaties uitvoert in het volledige geweldsspectrum. Hij werd eerder in 2007 plaatsvervangend luchtcommandant van een team van 12 vliegers en 2 specialisten. Enkele maanden na terugkomst van zijn 5e uitzending krijgt hij het commando over deze vlucht.
Vrij kort daarna volgt een tijdelijke plaatsing bij het tactische expertisecentrum van het Defensie Helikopter Commando. Hij verzorgt daar de prestigieuze Wapen Instructeurs Opleiding en leidt nieuwe instructeurs op, die na afronding van de opleiding gecertificeerd zijn om kennis over de inzet van wapensystemen, tactieken en procedures over te dragen. Aansluitend volgt in 2009 zijn laatste uitzending naar Afghanistan.
In de zomer van 2010 vertrekt hij naar de Verenigde Staten waar hij als hoofd opleidingen de uitbreiding van het Nederlandse Training Detachement in Fort Hood met Chinooks en de Luchtmobiele Brigade gestalte geeft. In deze functie is hij verantwoordelijk voor het ontwikkelen
van trainingsscenario’s en het evalueren van alle operationele Apache-vliegers. Ook leidt hij nieuwe vliegers op tot de full mission capable status.
In 2013 gaat hij met eervol ontslag om zijn carrière binnen de civiele vliegwereld voort te zetten. Hij werkt momenteel als instructeurvlieger bij de Royal Oman Police, waar zijn werkzaamheden wederom in dienst staan van de maatschappij. Hij voert in Oman searchand-rescue, ambulance-, brandbestrijdings-, politie- en civiele ondersteunings-vluchten uit. Hij is daarnaast tevens werkzaam als adviseur voor het project ‘Baled Al Salaam’; een Omaanse documentaire die vrede promoot en als inspiratie dient voor de Omaanse jeugd.
Binnen de Koninklijke Luchtmacht is De Ruiter reservist in de rang van majoor.
De Ruiter is getrouwd en heeft 2 kinderen.